Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

En dadel er ikke bare en dadel i Oman

Man har sjældent rejst langt i Oman, før man stifter bekendtskab med dadler. De tørrede frugter er uhyre populære overalt i Mellemøsten. Men en dadel er ikke bare en dadel!
I souqen i Nizwa kan man smage alverdens forskellige dadler. Foto Anne Sophie Meyer Larsen

Skrevet af

Anders Stoustrup

Anders er rejsekonsulent hos Viktors Farmor og har rejst det meste af verden tynd.

I Oman er dadlen en vigtig del af tilværelsen og bruges til mange forskellige formål. Der er 10 millioner dadelpalmer i landet. Og faktisk er det slet ikke nok, så Oman importerer adskillige tons dadler om året fra nabolandene. For omanierne elsker dadler. En kop krydret arabisk kaffe smager bare bedre, når den servers med de sukkersøde, friske og klæbrige dadler til. 

Når man står på toppen af fortet i Nizwa og kigger ud over den grønne skov af palmer for foden af fortet, forstår man for alvor dadlernes betydning. Nizwa er Omans centrum for dadler – og en dadel er som bekendt ikke bare en dadel. Der findes 50 sorter, og man vil se adskillige af dem til salg på byens marked og i de mange dadelbutikker, når man rejser i Oman. Den mest eftertragtede er khalas-sorten, der er gul, oval, blød og indeholder 65% sukker.

Der er 10 millioner daddelpalmer i Oman. Foto Mie Ellen Gynther
En dadelpalme kan give op til 100 kg frugt om året. Foto Mie Ellen Gynther

En værdifuld palme

En dadelpalme kan give op til 100 kg frugt om året. Så man forstår godt, at bønderne værner om deres træer. Det er vigtigt, at palmerne får rigeligt med vand. Derfor gravede man for flere hundrede år siden vandingskanaler, der forsyner palmelundene med vand fra bjergene eller underjordiske kilder. Kanalernes vedligeholdes stadig, og vandet fra dem er livgivende under brændende ørkensol.

Men selv de mest frugtsommelige palmer kan fra tid til anden behøve lidt ekstra hjælp. På markedet i Nizwa kan man se boder, hvor man sælger lange aks. Det er hanrakler. Dadelpalmerne har ofte svært ved selv at ordne bestøvningen. Derfor køber de samvittighedsfulde bønder hanrakler på markedet, kravler op i de høje hun-palmer med dem og ordner bestøvningen manuelt. Alt sammen i håber om en bedre høst. 

Landsbyen Birket al Mauz ligger i en frodig dadelplantage. Foto Kirsten Gynther Holm
Landsbyen Birket al Mauz ligger i en frodig dadelplantage. Foto Kirsten Gynther Holm

Dadlernes mange formål

Dadler er uundværlige, når der serveres kaffe. Men dadlerne ryger også ned, når der ikke er kaffe i nærheden. De er en integreret del af tilværelsen i Oman – og ikke kun som mad. Bladene kan bruges til måtter og poser, og bladstænglerne flettes til kurve. Fibrene fra palmetræerne kan laves til reb, og træet bruges til møbler eller brænde. 

Gennem tiderne er dadelen også blevet brugt som våben. Kigger man godt efter på fæstningen i Nizwa, vil man se nogle huller i murene. Dem brugte Nizwas indbyggere i gamle dage til at hælde kogende dadel-sirup ned i hovedet på fjender på vej op ad stigerne. 

Det gør man heldigvis ikke længere, og i dag er dadlen et udtryk for gæstfrihed. Lokalbefolkningen i Oman er blandt de venligste folk på Den Arabiske Halvø. De byder hellere end gerne gæster velkommen til deres land – og det gøres nu engang bedst med dadler. Så man kommer ikke uden om dadlen som et af højdepunkterne på en rejse gennem Oman.

Se alle vores artikler om Oman