Guide til kinesiske nationalparker og naturoplevelser
Med et areal på 223 gange Danmarks størrelse byder Kina på en bred vifte af storslåede landskaber. Fra vidtstrakte græssletter mod nord til Himalayas sneklædte bjerge i syd. Og fra ørkenens mægtige sandklitter og farvestrålende ørkenbjerge mod vest til spidse, tågeindhyllede bjerge mod øst, der er som taget ud af et klassisk kinesisk landskabsmaleri. I midten af landet gemmer de kølige bambusskove på ikoniske dyrearter som den store panda, og på toppen af Kinas hellige bjerge valfarter pilgrimme til traditionelle templer. Andre steder snor Den Kinesiske Mur sig over bjergryggene mod horisonten, og i det subtropiske syd er bjergsiderne dækket af sirligt udhuggede risterrasser.
Med en sådan variation af landskaber har Kina rigtig meget at byde på for naturelskere. Men landet er stort, så det er vigtigt at vide, hvor i Kina man finder de store naturoplevelser. Det dykker vi dybere ned i her.
Oplev Kinas nationalparker og naturskønne områder
Billeder af storslåede paladser, hektiske storbyer og årtusinde gamle traditioner toner frem på nethinden hos mange rejsende, når snakken falder på en rejse til Kina. Men Kinas mange naturoplevelser, hører man ikke så meget om. Det skulle da lige være billederne af Den Kinesiske Mur eller Sydkinas grønklædte bjerge ved Guilin. Men Kina har mange flere storslåede naturoplevelser at byde på, hvis man lægger de kulturrige byer bag sig og begiver sig ud på landet.
Sanjiangyuan National Park og Wuyi Mountains National Park. Foto Viktors Farmor
Trods sine store naturrigdomme har Kina kun 5 nationalparker: Sanjiangyuan National Park, der beskytter vandtilførslen til floderne Yangtze, Lancang og Den Gule Flod. Giant Panda National Park, der er oprettet for at beskytte landets mest ikoniske dyr. Northeastern Tiger and Leopard National Park, der huser de stærkt truede kattedyr. Hainan Tropical Rainforest National Park, hvis mål er at værne om områdets tropiske regnskov, og endelig Wuyi Mountains National Park, der foruden sin åbenlyse skønhed også huser en stor biomangfoldighed.
Men mange af Kinas største naturoplevelser er at finde udenfor disse nationalparker. Her kigger vi på nogle af de flotteste naturområder i Kina.
Guilin og Yangshuo
Synet af spidse grønklædte bjerge, der rejser sig over rismarkerne langs Li-flodens breder, er et af de mest ikoniske billeder på Kina. Landskaberne omkring Guilin og den mindre byen Yangshuo i det subtropiske sydlige Kina ligner mest af alt noget taget ud af et klassisk kinesisk landskabsmaleri. Men naturen er ægte nok. Gennem millioner af år har vand og planter eroderet de lokale karstlandskaber til de eventyrlige former, vi ser i dag.
Området kan opleves på flere forskellige måder. En sejltur på Li-floden er en stor oplevelse, og det er vidunderligt at nyde synet af de skovklædte bjerge, der glider forbi i en lind strøm. En anden god mulighed er en cykeltur gennem de smukke landskaber.
Nær Guilin er det også værd at besøge den flotte drypstenshule Reed Flute Cave, hvis underjordiske formationer oplyses på spektakulær vis i alle regnbuens farver.
Himlens Tempel og den omkringliggende park
Også i storbyerne er der naturoplevelser at finde. En by som Beijing har adskillige smukke parker, hvor lokale kommer for at slappe af i grønne omgivelser. Beihai Park med sin store, hvide stupa er et godt sted at lægge storbyens stress og jag bag sig. Det samme er den nærliggende Jingshan Park, hvorfra der er en flot udsigt over Den Forbudte By.
Men Beijings mest berømte park er uden tvivl det store, grønne område omkring Himlens Tempel. Det var her Ming- og Qing-kejserne kom for at bede guderne om en god høst. I dag er parken et af byens vigtigste åndehuller, som man kan opleve på en Kinarejse, og den er ofte fyldt med familier på udflugt eller lokale, der kommer for at lave tai chi i det tidlige morgengry.
Zhangjiajie National Forest Park
Enhver der har set kinesiske eventyrfilm – eller sågar tegnefilmen Kung Fu Panda – vil kunne genkende landskaberne i Zhangjiajie National Forest. Også de flyvende bjerge i filmen Avatar siges at være inspireret af dette område, hvor slanke bjerge rejser sig som nåle over dybe kløfter. Her og der har lidt vegetation fået fodfæste. Andre steder er klippesiderne for stejle selv for planter. Resultatet er intet mindre end storslået. Ikke mindst når en let tåge smyger sig om de slanke bjerge og giver landskaberne en næsten overjordisk og magisk stemning.
Gucun Park
Også Shanghai har flere smukke parker, der frekventeres hyppigt at de lokale. Et godt eksempel er den store Gucan Park, der ligger lidt uden for centrum. Parken er særlig populær om foråret, når de mange kirsebærtræer fylder parken med lyserøde nuancer. Foruden stier og vandveje byder parken også på forskellige forlystelser.
West Lake i Hangzhou
West Lakes skønhed er legendarisk. I mere end 1.000 år har digtere, malere, og poeter forsøgt at indfange dens yndefulde landskaber. Templer og pagoder er blevet rejst langs dens breder, og fra pavilloner har besøgende gennem århundreder kunne nyde synet over vandet og de omkringliggende bakker.
I dag vil søen kunne opleves, hvis man rejser til storbyen Hangzhou, men naturen dominerer heldigvis stadig baggrunden på tre af søens sider.
Jiuzhaigou-dalen i Sichuan
Turkisblå og grønne søer med krystalklart vand. Brusende vandfald i flere niveauer og skovklædte bjerge, der blusser op i flammende gule, orange or røde nuancer om efteråret. På en klar dag kan man endda se de høje, sneklædte bjerge i baggrunden.
Jiuzhaigou er som taget ud af en eventyrfilm, og det er ikke underligt, at området er optaget på UNESCO's kulturarvsliste. Havde landskaberne været mere tilgængelige, ville de være fyldt med besøgende. Men beliggenheden i 3.000 meters højde i det afsides hjørne af det nordlige Sichuan gør, at kun få udenlandske turister finder vej hertil. Men de få, der gør, bliver rigt belønnet. Ikke mindst hvis de også kigger forbi nærliggende Huanglong, hvor mineralrigt vand gennem årtusinder har skabt et netværk af bassiner fyldt med vand i stærke farver.
Huangshan i Anhui
Tåge ligger ofte tungt over Huangshan-bjergene, der i Vesten kaldes De Gule Bjerge. Det er dog kun med til at bidrage til områdets særlige skønhed, som landskabsmalere i århundreder har forsøgt at indfange. Forvredne fyrtræer klamrer sig til de stejle bjergsider, der forbindes af trapper, svævebaner og vandrestier, der ofte synes at trodse tyngdeloven. Nogle steder hænger stierne nærmest udenpå på de lodrette klippevægge, hvilket gør Huangshan til et af de mest storslåede vandreområder i Kina.
Zhangye National Geopark i Gangsu
Zhangye National Geopark i Gangsu. Foto Viktors Farmor
Dybt inde i Kinas nordvestlige ørken brydes de monotone jordfarver pludselig af stribede ørkenbjerge i røde, gule, grønne og blå nuancer. Det er svært at forestille sig det, men de bolsjestribede bjerge er naturligt forekomne. De blev skabt, da jordlagene i forskellige farver blev tiltet næsten 90 grader på grund af forskydninger i jordskorpen. Det giver bjergene den stribede effekt. Siden har vind og vejr eroderet de farvestrålende bjerge til de bløde former, der i dag har sikret området en plads på UNESCO's kulturarvsliste.
Zhangye National Geogpark ligger meget langt væk fra alting. Men med sine unikke landskaber er området absolut en omvej værd.