Eventyrrejse i Indien
Ad nye veje gennem det centrale Indien
Rejsen er perfekt for alle med hang til ruinbyer, forte og prægtige templer langt væk fra de gængse turistruter. Vi oplever også, hvordan livet leves i små landsbyer og stemningen på hektiske lokale markeder.
Priser fra
23.990 kr.
Max. 20 deltagere
15 dages rejse
Start din rejse her
Vi starter i storbyen Mumbai, hvor vi oplever byens enorme kontraster og rige folkeliv. Herfra flyver vi til Aurangabad og de velbevarede huletempler i Ajanta og Ellora. En kort flyvetur fører os til storbyen Hyderabad, hvis museer, fort og paladser sjældent besøges af vesterlændinge. Vi fortsætter over land til fortet i Bidar og den historiske by Bijapur, der byder på fantastiske gravmæler – bl.a. Gol Gumbaz med sin enorme kuppel.
Flere storslåede templer venter os i Badami og Aihole og Pattadakal, inden vi når til den prægtige ruinby Hampi, der ligger spredt ud i et landskab af kæmpestore, gyldne kampesten. Vi har to hele dage i Hampi, inden turen går via bjergbyen Chikmagalur, hvor kaffe dyrkes på de grønklædte skråninger, til det rigt udsmykkede stentempel i Halebid. Vi slutter i Mysore, hvor vi udforsker byens hektiske bazar og eventyrlige palads, inden hjemturen venter fra Bengalore.
Kultur, historie og religion fylder meget på rejsen. Derudover gør vi stop undervejs i små landsbyer for at opleve livet på landet. Vi mærker også den hektiske stemning på lokale markeder, hvor det moderne hverdagsliv udfolder sig i vanlig farverig indisk stil.
5 gode grunde til at rejse til Indien med Viktors Farmor:
- Rejs væk fra de gængse turistruter, og udforsk byer som Hyderabad med et museum i verdensklasse
- Nyd to hele dage i den prægtige ruinby Hampi
- Spar transportid - vi flyver indenrigs to gange i Indien
- Se de imponerende huletempler i Ajanta, Ellora og Badami
- Oplev byen Mysore med et eventyrligt palads kendt for sine kupler, buegange og tårne
Dagsprogram
-
Dag 1
Afrejse fra Danmark
Fra Danmark sætter vi kursen mod Indien. Vi flyver fra København medmindre andet er noteret ud for datoen på den pågældende rejse.
Måltider: Mad på flyet.
-
Dag 2
De første indtryk af Mumbai
Efter et flyskifte ankommer vi til Mumbai om morgenen. Mumbai er en af Indiens rigeste og mest glamourøse byer. Det er her, de berømte Bollywood-film bliver til, og de mange moderne skyskrabere fortæller deres tydelige sprog om en by i rivende udvikling. Men Mumbai er også en by fyldt med kontraster. Mellem skyskraberne ligger overbefolkede slumkvarterer side om side med dyre butikker og smukke arkitektoniske levn fra den britiske kolonitid. På byens fine restauranter gnubber filmstjerner skuldre med finansfolk, mens arbejderne samles om simple gadekøkkenerne rundt om hjørnet.
Vi kaster os ud i menneskemylderet og får de første indtryk af storbyen allerede i dag. Vi besøger blandt andet de såkaldte Dhobi Ghat; en hel bydel i hjertet af Mumbai, hvor indbyggerne er beskæftiget med tøjvask. Rigtig meget vasketøj – også fra de dyre hoteller – ender her, hvor det vaskes ved håndkraft i åbne bassiner og hænges til tørre på tagene af de faldefærdige huse.
Vi besøger også Kamala Nehru Park, hvorfra der er en flot udsigt over byen. Helt andre oplevelser venter ved Mumbais smukke banegård Chhatrapati Shivaji Terminus – der tidligere var kendt som Victoria Terminus. Her fik arkitekten Frederick Stevens lov til at give fantasien frit spil, og da resultatet stod færdigt i 1887, var banegården fyldt med statuer af aber, påfugle, gargoyler og andre fabeldyr. Bygningen er uden tvivl blandt de mest storslåede bygningsværker fra den britiske periode i Indien, og den er i dag optaget på UNESCOs kulturarvsliste.
Men det er også en aktiv banegård. Det oplever vi, når de såkaldte tiffin wallahs ankommer fra forstæderne med dagens leverancer af madpakker. Dette unikke udbringningssystem findes kun i Mumbai, hvor generationer af tiffin wallahs har leveret madpakker til byens arbejdende folk med en helt ufattelig logistisk præcision i mere end 125 år. Rejselederen vil fortælle mere om dette unikke system.
Madpakkerne blev leveret på samme måde, da Gandhi boede i et lille byhus nær havet i Mumbai. Vi besøger huset og hører om hans frihedskamp, inden dagen slutter ved den berømte triumfbue Gateway of India, som de sidste britiske soldater gik igennem, da de forlod Indien efter selvstændigheden i 1947.
Alt efter ankomsttidspunktet kan det være, at vi flytter noget af dagens sightseeing til i morgen.
Måltider: Aftensmad.
Overnatning: Mumbai
-
Dag 3
Mumbai og fly til Aurangabad
Vi har en spændende dag i vente i Mumbais kaotiske storbyjungle. Morgenen er fri til at sove ud efter flyveturen eller udforske Mumbai på egen hånd. Det kan i høj grad anbefales at gå en tur langs promenaden Marine Drive, hvor Mumbais indbyggere kommer for at nyde udsigten samt ikke mindst brisen fra Det Arabiske Hav. En kærkommen luksus i hede og fugtige Mumbai.
En anden mulighed er at nyde folkelivet i området Colaba, der også byder på mange spændende butikker og hyggelige caféer. Markeder har Mumbai også, så der er masser at tage sig til i løbet af dagen.
Vi skal tjekke ud fra hotellet ved middagstid, men vi kan stille bagagen på hotellet, indtil vi ud på eftermiddagen flyver til Aurangabad, hvor vi indlogeres på vores hotel for de kommende to nætter.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Aurangabad
-
Dag 4
De buddhistiske huler ved Ajanta
Vi tager på dagstur fra Aurangabad for at besøge en af Indiens mest oversete kulturskatte. I de lave bakker ved landsbyen Ajanta ca. 2 timers kørsel fra Aurangabad er mere end 30 huletempler og klostre hugget ind i bjergsiden af en spektakulær, snæver kløft. Hulerne har i sin tid fungeret som en stor buddhistisk tempelby med både fastboende munke og pilgrimme. Mange af hulerne stammer helt tilbage fra 2. århundrede før Kristus, hvilket gør disse templer til nogle af de ældste buddhistiske helligdomme i verden. Ingen fritstående buddhistiske templer fra denne periode har overlevet intakt, så disse huletempler giver en enestående indsigt i, hvordan tidlige buddhistiske templer så ud. Nogle templer prydes af Buddhastatuer og mægtige søjler, mens andre er dekorerede med smukke vægmalerier.
Ajanta er naturligvis optaget på UNESCOs liste over Verdens kulturarv, og man skulle tro, at det vrimlede med turister i de gamle huler. Men kun få udlændinge finder vej til denne fjerne dal. Vi tager os god tid til at udforske de mange huletempler, inden vi kører de ca. 2 timer tilbage til hotellet i Aurangabad.
Måltider: Morgenmad, frokost og middag.
Overnatning: Aurangabad
-
Dag 5
Stentempler ved Ellora og Mini Taj Mahal
Buddhisterne er ikke de eneste, der har haft travlt med at hugge templer ud af klipperne omkring Aurangabad. Bakkerne her gemmer også på hindu-templer og jain-templer, og de mest storslåede af dem alle ligger i Ellora, som vi besøger i dag. Her blev 34 huletempler hugget ud af klipperne mellem det 5. og det 10. århundrede og med tiden udviklede Ellora sig til et vigtigt religiøst samfund. Jain-templer, hindu-templer og buddhistiske templer ligger side om side som vidnesbyrd om en usædvanlig grad af religiøse tolerance, der må have eksisteret i Ellora på den periode.
Det mest spektakulære tempel er uden tvivl det gigantiske Kailash-tempel. Dette hindu-tempel blev ikke bygget. Det er hugget ud af grundfjeldet og består reelt set af én stor tilhugget sten. Det må have været et gigantisk arbejde at hugge den flere etager høje bygning fri og udsmykke den med overdådige stenudskæringer. Resultatet er verdens største monolitiske tempel og en af Indiens største arkitektoniske vidundere.
Tilbage i Aurangabad besøger vi det muslimske gravmæle Bibi Ka Maqbara, hvis lighed med det berømte Taj Mahal ikke fornægter sig. Derfor er gravmælet også kendt som ’Mini Taj Mahal’ eller ’Fattigmands-Taj-Mahal’, selvom der bestemt ikke er sparet på noget. Vi kigger også forbi byens marked, inden vi sidst på dagen flyver til Hyderabad, hvor vi overnatter.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Hyderabad
-
Dag 6
Hyderabad
Vi har hele dagen til at udforske den hektiske storby, der ikke ser ret mange vestlige turister. Vi besøger blandt andet det gigantiske Golconda Fort, der kan dateres tilbage til det 13. århundrede. Med sin beliggenhed på en 120 meter høj granitknold og sine høje fæstningsmure, ser fortet helt uindtageligt ud. Men herskerne bag murene havde også god grund til at beskytte området, der blomstrede på grund af handel med blandt andet diamanter fra de nærliggende diamantminer. Heller ikke i døden skulle herskerne mangle noget, så de lod overdådige gravmæler opføre med kupler, minareter og smukke buegange.
Vi besøger gravmælerne, inden vi dykker dybere ned i områdets historie på Salarjung Museum. Museet er det 3. største i Indien, og det rummer en uvurderlig samling af historisk kunst, tekstiler, antikke manuskrifter og mere end 47.000 bøger. En stor del af samlingen fokuserer naturligvis på Indiens historie, men her er også skatte fra Japan, Kina, Himalaya og så fjerne egne som Persien, Egypten, Europa og Nordamerika.
Andre højdepunkter i Hyderabad er triumfbuen Charminar fra 1591 samt byens fredagsmoské fra 1614, der er blandt verdens største moskéer.
Men Hyderabad er naturligvis ikke kun historiske bygninger og skatte. Vi oplever også det moderne liv i byens hektiske bazar.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Hyderabad
-
Dag 7
Fortet i Bidar og Kalaburagi
Efter morgenmaden lægger vi storbyen bag os og kører mod Gulbarga i delstaten Karnataka. En tur på 265 km, der typisk tager omkring 6 timer. På vejen gør vi hold i den mindre by Bidar, der huser et prægtigt fort fra 1400-tallet. Det var herfra fortidens herskere regerede over store dele af det centrale sydlige Indien. Et område der lokalt er kendt som Deccan.
Som det er tilfældet med mange forts i Indien, ved ingen med sikkerhed, hvornår fortet i Bidar blev grundlagt. Men det siges, at Bidar kan spores i den gamle indiske myte Mahabharat. Sikkert er det i hvert fald, at byen blomstrede i middelalderen under det magtfulde Bahmani-dynasti. Men også en lang række andre prominente familier og dynastier har gennem tiderne forskanset sig bag de høje fæstningsmure. Deriblandt mogulerne, der er bedst kendt fra Rajasthan. I dag står de gamle mure og voldgrave tilbage som vidner om fortidens kampe, mens paladserne bag murene giver et indblik i det luksuriøse liv, der var fortidens herskere forundt.
Ud på eftermiddagen når vi til Kalaburagi (tidligere kendt som Gulbarga), hvor vi indlogeres på hotellet. Kalaburagi er en driftig universitetsby med en rig historie, og resten af eftermiddagen er fri til at udforske byens bazarer og det moderne indiske byliv.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Gulbarga
-
Dag 8
Mægtige gravmæler i Bijapur på vej til Badami
Dagen i dag byder på endnu en længere køretur, der fører os ind i delstaten Karnataka. Karnataka er særdeles rig på historiske bygningsværker, templer og gravmæler, der ville have været kæmpeattraktioner alle mulige andre steder. Men bare ikke her i dette afsides hjørne af Indien. Et godt eksempel oplever vi, når vi gør holdt i byen Bijapur på vej til Badami.
Her ligger det enorme gravmæle Gol Gumbaz, der huser de jordiske rester af den 7. sultan af Bijapur, Mohammed Adil Shah. Mausoleet var ment som en magtdemonstration fra sultanen side, og ambitioner manglede han bestemt ikke. De blev dog ikke alle ført ud i livet, da byggeriet stoppede ved Mohammed Adil Shahs død i 1656. Men den enorme kuppel nåede at blive færdig, og med sine 44 meter i diameter var kuplen ved sultans død en af verdens største.
Vi kigger også forbi Bijapurs gamle moské, der er blandt de ældste, inden vi fortsætter til vores hotel i Badami.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Badami
-
Dag 9
Huletempler i Badami og ruinbyen Pattadakal
Af alle huletempler i det centrale Indien ligger ingen så flot som dem i Badami. Området er ikke så stort som Ajanta og Ellora. Her er kun 4 templer tilegnet hinduismen og jainismen. Men stenudskæringerne er meget detaljerede og beliggenheden med en hellig sø foran templerne og høje, røde sandstensbjerge bag er storslået. Især hvis der er vand i vandfaldet, der på nogle tidspunkter af året vælter ud over klipperne og ned mod hulerne.
Søens vand siges at have helbredende kræfter, og pilgrimme kommer ofte her for at bade i søen og ofre i templerne. Resterne af et gammelt fort kan også ses på toppen af klippen. Det blev bygget sultanten Tipu i det 18. århundrede ved siden af to ældre vagttårne samt en meget ældre shiva-helligdomme, der kan dateres tilbage til 400-tallet.
Vi besøger hulerne og hindu-templerne ved søbredden, inden vi fortsætter mod Hampi. Turen tager ca. 3 timer. Men vi gør et spændende stop på vejen.
Omkring det 7. og 8. århundrede flyttede Chaluyas-dynastiets deres hovedstad fra Badami til Pattadakal. Prægtige stentempler blev opført i stor stil i den nye by, og i dag står 10 prægtige templer tilbage, som vidner om byens tidligere storhedstid. De smukke templer har sikret Pattadakal en plads på UNESCOs kulturarvsliste.
Vi kigger nærmere på templerne, inden vi kører det sidste stykke til Hampi, hvor vi indlogeres på vores hotel for de kommende 3 nætter.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Hampi
-
Dag 10
Ruinbyen Hampi
Hampi er et storslået syn. Her ligger ruinerne af templer, paladser og handelsgader spredt ud i et dramatisk landskab med bunker af store gyldenbrune kampesten. Det var herfra lokale hindu-herskere regerede fra år 1336 efter vores tidsregning og 200 år frem, og selvom byen i dag ligger i ruiner, får vi et tydeligt indtryk af, hvor stor og prægtig den gamle hovedstad har været.
Vi bruger hele dagen på at udforske det enorme område, der naturligvis er optaget på UNESCOs kulturarvsliste. Vi besøger blandt andet citadellet, Virupaksha-templet og den tidligere markedsplads, der fører ned til Hampis måske flotteste bygningsværk; Vittala-templet. Templet er dedikeret til skaberguden Vishnu og er rigt udsmykket med relieffer. Stenhuggernes største bedrift er dog nok den vogn af sten trukket af elefanter, der står på pladsen inde i templet.
Vi besøger også de tidligere kongelige gemakker og en række af ruinbyens andre seværdigheder, inden dagen afsluttes med middag sammen.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Hampi
-
Dag 11
Hampi på egen hånd
Hele dagen er fri til at nyde Hampis ruiner og de storslåede landskaber på egen hånd. Det er let at komme rundt i området på gåben. Ellers kan man leje cykler fra hotellet og trille ud til nogle af de mere afsidesliggende dele af ruinbyen. En helt anden mulighed er at tage en afslappende sejltur ned af folden i en af de runde, flettede sivbåde, der behændigt styres af lokale bådsmænd.
Vi mødes igen om aftenen for at spise middag sammen.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Hampi
-
Dag 12
Kaffedyrkning i Chikmagalur
Vi forlader Hampi fra morgenstuden og sætter kurs mod den lille by Chikmagalur, der ligger i 1090 meters højde i bakkerne for foden af bjergkæden De Vestlige Ghats. Her er naturen helt anderledes, og Hampis stenede landskaber er erstattet af åbne grønklædte vidder og lave bjerge. Også temperaturerne er lavere heroppe i højden, og det er perfekt til kaffedyrkning. Det hører vi meget mere om, når vi besøger det lokale kaffemuseum. Her får vi et indblik i kaffens vej fra bær til den færdige kop, og vi hører om kaffens historie i Indien. Vi overnatter i Chikagalur.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Chikmaglur
-
Dag 13
Overdådige stentempler på vej til Mysore
Vi forlader bjergene efter morgenmaden og kører mod Mysore. På vejen gør vi holdt i Halebid for at besøge det smukke Hoysalesvara-tempel. Templet blev påbegyndt i år 1121 efter vor tidsregning og stod færdigt 85 år senere. Det var da det største tempel i Hoysala-imperiet. Men det er først og fremmest de fantastiske stenudskæringer, der gør templet berømt. Både ude og inde er templet dækket af overdådige udskæringer, statuer og mønstre, der giver den gamle stenbygning et meget let udtryk.
Helt anderledes er templet ved vores næste stop, jaintemplet Shravanabelagola, der domineres af en enorm statue af Bahu Bali. Templet ligger på toppen af en bakke, og den 17 meter høje statue er udskåret af én monolitisk sten. Næsten 600 trin skal forceres på bare tæer for at nå toppen. Sko er ikke tilladt på vej op. Det er dog muligt at blive fragtet i bærestol af 4 mænd (ikke inkluderet), hvis man ikke ønsker at gå. Eller blive for foden af bakken og nyde synet af templet derfra.
Herefter går turen til hotellet i Mysore. Vi slutter dagen af med at nyde udsigten over byen fra Chamundi Hill ved solnedgang.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Mysore
-
Dag 14
Et fortryllende palads og marked i Mysore
Mysore er en spændende by, og vi har en god del af dagen til at udforske alle dens herligheder. Vi besøger blandt andet byens marked, hvor blomster og grønsager falbydes side om side med alverdens andre fornødenheder. Vi vil sandsynligvis også se silketekstiler til salg, for Mysore er netop kendt for sin silke.
Byens mest berømte seværdighed er dog det overdådige palads fra 1912. Rent faktisk har Mysore ikke mindre end 7 paladser, men det er det her, der stjæler al opmærksomhed. Det er let at se hvorfor. Paladset – der tidligere var officiel residens for Wadiyar-dynastiet – ligner mest af alt noget taget ud af et eventyr med sine kupler, buegange og tårne. Særlig smukt er paladset om aftenen, når tusindvis af lamper oplyser den gamle bygning. Indenfor gemmer paladset på gyldne sale, indre gårde og farvestrålende søjlegange med mægtige lysekroner.
Ud på eftermiddagen kører vi mod storbyen Bengalore. På vejen gør vi holdt ved sultanen Tipu’s tidligere sommerpalads Daria Daulat Bagh. Paladset er ikke så stort, men det ligger fint i en formel have.
Vel fremme i Bengalore spiser vi afskedsmiddag sammen på en lokal restaurant, inden turen går mod lufthavnen sidst på aftenen.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
-
Dag 15
Ankomst til Danmark
Efter et flyskifte lander vi i København.
Praktiske oplysninger
-
Pas og visum
Der kræves visum til et besøg i Indien.
Dit pas skal være gyldigt i 6 måneder udover opholdets varighed, være maskinlæsbart og minimum have to blanke sider tilbage.
Visum skal søges online inden afrejse. Der kan ikke søges om e-visum tidligere end 30 dage før indrejse i Indien. Vi sender en vejledning til ansøgningen ca. 30 dage inden afrejse fra Danmark. Online-visum koster pt. 25 USD. Det søges her.Man kan også vælge at søge visum på Indiens ambassade i København. Men det kræver, at de får passet indleveret fysisk. Se mere om proceduren og dagsprisen på Indiens ambassades hjemmeside.
Ønsker I, at Viktors Farmor søger om visum på jeres vegne koster det 1250 kr. i administrationsgebyr plus de 25USD for selve visummet.
Viktors Farmor sender besked til rejsernes tilmeldte, når der er garanteret afrejse. Søg ikke visum inden da. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Endvidere anbefales tyfusforebyggelse ved rejser i Indien over to uger. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse.Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
-
Valuta
Indisk valuta er rupees (INR). Der går ca. 10 danske kroner på 120 rupees.
Kreditkort kan bruges i større forretninger. Man kan ligeledes hæve penge fra kreditkort i hæveautomaterne, der i Indien hedder ATM. Der er ATM-automater i de næsten alle større byer.
Men det til trods er det altid en god ide også at have kontanter, da mange små butikker og restauranter kun tager imod kontanter. Bemærk at det er forbudt at indføre og udføre indiske rupees i Indien. Så medbring amerikanske dollars eller euro, der kan veksles til rupees til en god kurs i Indien.
-
Specielt for Spiti - Ekspedition i indisk Himalaya
Rejsen Spiti - Ekspedition i indisk Himalaya er en Viktors Farmor adventurerejse.
En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men hvor man skal være forberedt på at have en vis spejderånd og overbærenhed, både hvad angår indkvartering og ændringer i programmet undervejs. Disse rejser er mere strabadserende end de øvrige ture i programmet.
Læs mere om adventurerejser her.
Dette er en ægte eventyrrejse for dem, der vil ud på kanten af verden. Det er ikke som sådan nogen hård tur, og vi skal ikke gå ret meget. Men vi kommer højt op, og vi kommer derud, hvor hotellerne ikke altid har danske standarder, og ikke alt fungerer 100% som derhjemme. Der er desuden lange køreture ad hullede bjergveje. Det skal man være klar på for at få det fulde udbytte af rejsen.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Specielt for Kultur og vandring i Ladakh og Zanskar - Højdesyge
På rejsen Kultur og vandring i Ladakh og Zanskar tilbringer vi tid i højden, så vi har sørget for at sætte tid af til akklimatisering. Det sker især i Leh, som vi flyver til, og som ligger i 3500 meters højde. Højdesyge kan opstå og viser sig bl.a. ved hovedpine, kvalme og utilpashed. Den mest normale form for højdesyge er ovre efter to-tre dage. Det kan ofte afhjælpes ved at undgå at blive afkølet samt ved at indtage rigelig med væske. På www.netdoktor.dk står der mere om højdesyge.
Tager du medicin, har KOL eller lider du af en hjertesygdom eller anden sygdom, der kan blive forværret af en rejse i højderne, bør du i god tid inden afrejse kontakte egen læge. Har du ikke erfaring med, hvordan du reagerer på højder, kan du vælge at medbringe Diamox tabletter, som i et vist omfang kan forebygge højdesyge. Spørg hos din læge eller henvend dig til Rejsemedicinsk Klinik, www.rejsemedicin.dk.
-
Måltider
Maden på rejsen vil i langt de fleste tilfælde være indisk om end i en mildere version, end lokalbefolkningen foretrækker det.
Der vil være dage uden mulighed for købe alkoholiske drikkevarer. -
Telefoni og internet
Telefoni. Indien har selvvalg fra Danmark. Tryk 0091 + omr.nr + abn.nr. Fra Indien til Danmark trykkes 0045 + dansk nummer. En dansk mobil kan som regel bruges fra Indien. Mobiltaksten afhænger af dit teleselskab. Det er billigt at ringe hjem til Danmark fra telefoner i kiosker med ISD skilte. Her koster det ca. en krone pr minut at ringe til et dansk fastnetnummer.
Internet. Der er efterhånden wi-fi på langt de fleste hoteller og et stigende antal restauranter i Indien. Mange steder gratis, nogle steder mod en beskeden betaling. Det er også muligt at bruge mobildata på telefonen de fleste steder - men tjek lige priserne hos dit teleselskab i Danmark inden afrejse, da det ofte er en dyr fornøjelse.
-
Elektricitet
Strømstyrken er 230 volt. I det meste af Indien benyttes type D stik, så man bør medbringe adapter.
-
Drikkevand
Det frarådes på det kraftigste at drikke postevand fra hanen. Mineralvand kan købes overalt til billige penge.
-
Drikkepenge
På grupperejser med Viktors Farmor er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. Det sagt, er man naturligvis velkommen til at give en ekstra skilling til chaufførerne eller lokalguiderne, hvis man har lyst. Men der er absolut ingen krav om dette.
Derimod er det vigtigt, at man giver et lille beløb (f.eks. svarende til ca. 7 kr (1 amerikansk dollar), hvis man får båret sin kuffert til og fra hotelværelset. Det er også kutyme at lægge 10% på de drikkevarer og måltider, man selv betaler. I forbindelse med de måltider, er er inkluderet i rejsens pris, er drikkepenge ikke inkluderet, så her er det også vigtigt at ligge lidt. Skopassere og andre, der yder en service, forventer også en skilling. Der er mange, der forventer drikkepenge i Indien, men beløbende er ikke store. Forvent at bruge ca. 100-150 kr. i alt på drikkepenge til restauranter og hoteller på en rejse på ca. 13 dage.
På individuelle rejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider ikke inkluderet.
-
Foto
Indien er et paradis for fotogragfer. Motiverne står i kø, og alt virker eksotisk og farverigt. Men vis respekt! Især i forbindelse med fotografering af mennesker. Vis kameraet og smil og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej, hvis det er svaret. Især mange ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes. Der findes også helligdomme, hvor det ikke er tilladt at fotografere indendørs.
-
Påklædning
Indernes holdning til påklædning er ret afslappet. Det er ikke nødvendigt at medbringe ”fint” tøj til hotellerne. T-shirts og kortærmede bluser/skjorter er anvendelige. Lårkort nederdel eller shorts til kvinder er ikke velset alle steder (f.eks. i templer og i større byer). Ligeledes skal man helst dække sine skuldre.
På rejserne til Indien fra november til marts er det koldt om natten, hvorfor en god, varm jakke og måske endda et sæt skiundertøj vil være værd at medbringe. Især hvis man skal på tigersafari i det tidlige morgengry. Dagene er dog som regel varme og solrige. På rejserne til det tropiske Sydindien vil temperaturene være betydeligt højere om vinteren.
Bemærk at det kan være koldt i Himalaya. Også om sommeren. Derfor er det vigtigt at have tøj med til køligt klima på rejserne til Spiti, Ladakh og Zanskar. Typisk vil det dog blive behageligt varmt midt på dagen, hvorfor lag-på-lag-princippet er ideelt til rejser i disse områder, hvor betydelige temperatursvinger kan forekomme.
Nogle rejsende foretrækker at medbringe et par sokker, de kan have på under besøg i de buddhistiske klostre i Himalaya. Nogle steder er det helt i orden at have strømper på, mens det andre steder er påkrævet at have bare tæer.
-
Indkøb
Man kan med fordel købe tøj, tæpper, lædervarer, kunsthåndværk, bøger osv. Priserne er meget rimelige. Der skal ofte tinges om prisen. Kun i de større forretninger er der faste priser.
I flere byer kan man opleve, at der er nogle (specielt taxa- og rickshawchauffører), der med vold og magt søger at få turister til at købe ind i ganske bestemte forretninger. De lokker gerne med, at det er deres bror, onkel eller nevø, der har en forretning, og som vil give særlig gode priser. Det er kun et fif. Sørg for altid at handle uden at have en inder med: Vedkommende forventer nemlig provision.
-
Prisniveau
Der er kæmpe forskel på prisniveauet i Indien alt efter, hvor man bruge pengene. Her er alt fra billige gadekøkkener til nogle af verdens fineste hoteller med tilhørende restauranter. De fleste vil nok befinde sig et sted mellem disse to ekstremer - og her er prisniveauet meget rimeligt.
En frokost koster typisk 50 kr, men man kan også klare den for 5 kroner, hvis man vil! En øl på en restaurant kan koste op til 40-50 kr, men den kan også findes billigere. Vin er dyrt. Kaffe og te: Alt mellem 20 øre og 20 kroner. 1 flaske vand (1,5 liter) 3-5 kroner.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller hvor vi overnatter mere end en gang.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
E-cigaretter er forbudte i Indien. De kan risikere at blive konfiskeret ved indrejse eller udrejse.
Vandrestave, hvis du ønsker at medbringe sådanne, skal i den indtjekkede bagage.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
November til marts er klimamæssigt de bedste måneder i det nordlige Indien. Bemærk dog, at det kan være køligt morgen og aften i disse måneder. Så det er en god idé at medbringe en trøje og en let vindjakke. Et sæt termo-undertøj fylder ikke meget i kufferten, og kan være en rigtig god ide for at tage højde for eventuelle kolde nætter. Der er nemlig ikke altid varme på hotellerne i Indien.
I Himalaya helt mod nord, er det dog bedst i sommermånederne. I Spiti er maj og juni samt fra midt september til start oktober bedste periode. I juli og august regner det i Kinnaur. Det gør det sjældent i Ladakh og Zanskar, så her er juli og august ideelle måneder at udforske bjergene.
I Sydindien er det november til februar, der er de bedste og tørreste måneder. Det er varmt hele døgnet uden at være for varmt (fra 20 til 35 grader). En paraply kan man godt få brug for, men egentligt regntøj er der ingen grund til at medbringe.
Specielt for Tigersafari i Indien
Når solen går ned i vinterhalvåret (november - marts) bliver det koldt i Indien (Sydindien undtaget). Derfor er det vigtigt at medbringe varmt tøj og en jakke på rejser i perioden fra november til marts. Det gælder især på tigersafarierne, hvor vi kører i åbne jeeps i det tidlige morgengry. På tigersafarier i april vil temperaturerne være mere behageligt lune morgen og aften, men midt på dagen er det ikke ualmindeligt med temperaturer omkring 35 til 40 grader i april. Dette gør dog april til en super god måned at se tigere, da træerne har mistet deres blade, og tigerne ofte holder til nær vandhullerne.
-
Tidsforskel
Der er 4½ timers tidsforskel mellem Danmark og Indien om vinteren, 3½ om sommeren.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Solbriller
- Håndklæde, badetøj
- Kasket eller solhat
- Myggespray
- Solcreme
- Vækkeur
- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- Salttabletter mod dehydrering
- En rulle toiletpapir eller Kleenex
- Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)
- Lommelygte + batterier (elektriciteten kan være ustabil). Nogle templer tillader kun brug af lommelygter med LED-pærer.
- Tøj til køligt vejr, hvis rejsen går til Himalaya eller Nordindien i perioden fra november til februar.
Særligt for rejser med safari i Indien:
- En jakke til safarikørsler i det kølige morgengry.
- Drikkedunk, da engangsflasker er forbudte i nogle nationalparker
- En klud til beskyttelse af kameraet mod støv. Plastikposer er ikke tilladte i alle nationalparker.
- Iglesokker kan være en ide på Fugle-turene til Assam. Men man kan også fint klare sig uden.
-
Flyrejsen
På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk
-
Transport
Transport i Indien er anderledes end i Danmark. Trafikken kan være kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde mm. Der kræves derfor en god portion overbærenhed ved rejser i Indien.
Afstandene i Indien er store, og der vil være en del køretid på alle rejser til Indien. Vi bruger gode busser. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at busserne i Indien ofte er ældre og derfor mindre komfortable end de busser, vi typisk bruger i Europa.
Særligt for Tigersafari i Indien:
Bemærk at der i løbet er rejsen er lange køredage. Det gælder både på turene mellem nationalparkerne, der går gennem meget afsidesliggende områder af Indien. Men det gælder også i nationalparkerne, hvor vi kører på udkig efter dyrene i åbne jeeps. Benpladsen i disse jeeps er mere begrænset end i en almindelig bil, så rejsende med dårlige knæ eller hofter, vil måske finde dem ukomfortable i længden. -
Ofte stillede spørgsmål
Hvem flyver vi med til Indien?
Det varierer fra rejse til rejse. Vi bruger en række flyselskaber på rejserne. Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre, hvilket flyselskab vi har booket til netop din rejse.
Er rejserne til Indien fysisk krævende?
Der er ikke indlagt deciderede vandreture på rejsen, medmindre det er angivet i dagsprogrammet - som det er tilfældet på rejserne til Spiti, Ladakh og Zanskar. Men der vil være byvandringer i roligt tempo og med mange stop. Der kan også være en del trapper, og fortove og veje kan være meget ujævne.
Rejserne til afsidesliggende egne af Indien – såsom Ladakh, Spiti og Gujarat vil være mere krævende. Her er faciliteterne mindre udbyggede, og især rejserne til Ladakh og Spiti fører os over høje bjergpas med tynd luft.
Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra til Indien?
Det er altid en god ide at medbringe nogle penge i kontanter. Mad, drikke og småfornødenheder er billige i Indien, så man kommer langt for omkring 1.000 kr. i amerikanske dollars, euros eller rupees pr. person. Derudover er det muligt at hæve penge på kreditkort i hæveautomater i de fleste indiske byer undervejs.
Hvornår er det godt at rejse til Indien?
Alle vores rejser til Indien er lagt på de bedste tidspunkter, hvilket varierer fra område til område. Vintermånederne er ideelle til at rejse i størstedelen af landet, mens turene til Spiti samt Ladakh kun er mulig i sommermånederne, når bjergvejene er åbne.
-
Værd at vide
Twin-værelser (værelser med to enkeltsenge) kan være svære at få på nogle hoteller. Som regel kan det godt lade sig gøre, men der kan forekomme situationer, hvor twin-værelser ikke er tilgængelige.
Bemærk at e-cigaretter er forbudte i Indien. De kan risikere at blive konfiskeret ved indrejse eller udrejse.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.
-
Rejser under ramadan
En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Men det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solopgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.
Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.
Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost i muslimske områder af byerne, og åbningstiden ved nogle muslimske seværdigheder kan blive ændret. Ændringerne er dog ikke så store i Indien, hvor størstedelen af befolkningen ikke er muslimer. Men vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der mod forventning alligevel skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.
-
Særligt for rejsen til Spiti
Både rejsen til Spiti samt rejsen til Ladakh og Zanskar er en Viktors Farmor adventurerejse.
Det er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på, at der kan opstå program- og hotelændringer undervejs, og hotelstandarden kan være svingende. Vejene er mange steder i dårlig stand, hvilket medfører langsom kørsel. Vær derfor forberedt på lange køredage.