Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Syrien

Syrien og hovedstaden Damaskus indtager én på præcis samme fascinerende vis som før krigen. Selvfølgelig er den mere end 10 år lange krig nærværende, men man bliver budt velkommen med åbne arme. 

Værd at opleve i Syrien

NB: Vi har ikke rejser til Syrien på nuværende tidspunkt grundet uroligheder i grænseområderne. Men vi har mange andre spændende destinationer i Mellemøsten. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her og holde dig opdateret på nye rejser.

Landet er ved at rejse sig langsomt og sikkert oven på krigen. Et land som rummer nogle af vor civilisations vigtigste seværdigheder og på en og samme tid viser et nyt Syrien. Damaskus bliver kaldt verdens ældste by, forstået på den måde, at der på samme sted har været ubrudt beboelse de sidste måske 10 000 år. "Den gamle by", omkranset af mure, er et levende museum med 175 bygninger, som af UNICEF er erklæret bevaringsværdige.

Byens hovedattraktion er dog livet i byen med dufte, lyde og et uendeligt mylder af mennesker. I løbet af det 20. århundrede er byen vokset voldsomt og bliver kaldt ”Østens Perle”. Og det med god grund; Suq'en i Damaskus er blandt verdens smukkeste. Besøg det berømte is-sted Bakdash midt på hovedgaden mellem handlende i suq’en, kom med til Det Danske Institut i en gammel restaureret rigmandsvilla, og oplev Umayyade-moskeen, den syriske hovedstads ubestridt største seværdighed, i det nye Syrien, som rejser sig oven på mange års krig.  

Det siges, at da profeten Muhammad rejste gennem Syrien, så han Damaskus udefra, men nægtede at gå ind i byen, fordi ”man kun skal ankomme til Paradis én gang”.

Byen er prydet af frugttræer, især abrikoser, oliventræer og grøntsagshaver. Den gamle bydel er præget af den hellenistiske byggestil, men den romerske stil har også sneget sig ind flere steder.   

Kom med tilbage til Syrien og oplev det på ny eller måske for første gang.  

Syrien - Damaskus - Aleppo - Homs - Palmyra - Bosra

Landefakta

Areal: 185.180 km2

Hovedstad: Damaskus

Hovedstaden bliver kaldt verdens ældste by

Møntfod: Syriske pund - forkortes til SYP

Sprog: Arabisk

Tidsforskelfra DK: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Syrien?

Syriens topografi kan groft inddeles i to. Mod øst de bjergrige områder, der strækker sig fra den tyrkiske grænse i nord og ned i Jordan. Disse bjerge når 1500 til 2800 meter over havet. Den anden del er det østlige plateau, som strækker sig til den anden side af Eufrat-floden, og som bortset fra enkelte oaser er præget af ørken. Bjergkæden er delt i to: Bjergene lige øst for Damaskus, ”Antilibanon”, strækker sig mod nord til Homs, hvor der er en dalsænkning. Jebal Ansarieh fortsætter nord herfor med stejle skrænter ned mod Al Ghab flodområdet. Generelt er der ørkenklima med meget lidt nedbør i det meste af Syrien. De bedste tidspunkter for en rejse til landet er forår, marts til maj, og efterår, oktober og november. I foråret er der mere frodigt, hvor træer og planter blomstrer. I efteråret er luftfugtigheden lav, og temperaturerne føles mere behagelige.

Typiske spørgsmål før rejsen til Syrien

  • Hvad spiser vi i Syrien?

    Syrien har et spændende køkken, som er inspireret af flere andre lande i Mellemøsten som f.eks. Jordan og Libanon, så der er flere retter, som går igen på tværs af lande i nærheden.  

    Nogle af de klassiske retter er falafel, retter med lam, hummus, risretter, grøntsager som aubergine går ofte igen bl.a. som en dip, fyldte vinblade, sucuk, kibbeh og tabouli.   

    Retten jazmaz kan spises morgen, middag og aften og består af æg slået ud på panden med tomat, løg, chili og oliven.  

    På dessertfronten kan vi nævne awameh, som er en sød snack. Det er små dejkugler, som friteres og dyppes i honning eller sirup. Nogle steder drysses de med sesam. Navnet på snacken betyder ”flyder” og henviser til, at de små kugler flyder op til overfladen, når de tilberedes.  

    Qamar al-din er også værd at prøve: Det er en populær syrisk drik, som består af tørret abrikosmasse. Massen lægges i vand natten over, og så er der juice til morgenmaden! Drikken serveres kold og kan peppes lidt op med appelsinblomstervand.  

  • Hvad er prisniveauet i Syrien?

    Der betales med syriske pund, og man kan ikke købe syrisk valuta i danske banker, derfor er det mest fordelagtigt at medbringe US Dollars. 

    Prisniveauet er generelt lavere i Syrien end i Danmark. En frokost på en lokalrestaurant kan købes for omkring 30 kr. En fadøl på en restaurant for ca. 10 kr. En cappuchino på en café ligger på omkring 5 kr. Vand på flaske kan købes for omkring 3 kr.  

  • Hvad køber man i Syrien?

    Et af de bedste steder at gøre et godt køb i Syrien er på de lokale Suqs. Her kan man gøre en god handel og finde et væld af forskellige varer. 

    Syrien er kendt for sine mange flotte smykker, lædervarer, tekstiler med forskellige mønstre og i forskelligt materiale, tørklæder og sjaler. Det kan alle være fine souvenirs at tage med hjem eller som gave.  

    Derudover er der en rig tradition for kunsthåndværk i landet. Det kan for eksempel være fine skrin i træ indlagt med perlemor. Der er flere unikke fund at gøre på en rejse til landet.  

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Syrien?

    Der er nu flere og flere områder i Syrien, hvor man kan rejse sikkert, heriblandt Damaskus. Syrerne er venlige og gæstfrie og vil gerne i snak, så man føler sig med det samme velkommen. Landet er naturligvis påvirket af den lange krig, men det er langsomt ved at rejse sig igen og byder på nye eventyr i trygge rammer.  

    Generelt er hygiejnen god på en rejse dertil, og det er sjældent, at folk døjer med mavepine, når vi rejser rundt.  

    Vi anbefaler at købe vand på flaske, som kan fås over det hele og til en billig pris.  

  • Hvem møder du i Syrien?

    Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Størstedelen af befolkningen i Syrien er sunnimuslimer (87%), og det officielle sprog er arabisk, og derudover tales der kurdisk, armensk, aramæisk, tjerkessisk, fransk og engelsk.  Damaskus’ befolkningstal er vokset hurtigere end landets i løbet af det 20 århundrede med mange, som flytter til byen fra udkantsområder for at finde arbejde eller starte på uddannelse. Det er primært unge, og derfor er gennemsnitsalderen i Damaskus lavere end i resten af landet.  


    I hovedstaden lever der flere minoriteter som b.la. palæstinensere, kristne og alawitter, som officielt er en gren af shia-islam.

  • Er det trygt at rejse til Syrien igen?

    Ja, vi kan trygt rejse i flere og flere områder af landet, bl.a. hovedstaden Damaskus. Viktors Farmor rejser ikke til områder, hvor der eventuelt kan være problemer. Vi holder os til de områder, vi kender godt til og ved er sikre og trygge at rejse i.  

    Vi startede med at arrangere rejser til landet i 1997, hvor det i flere år var en af vores hoveddestinationer.  

  • Kan man hæve syrisk valuta i Danmark?

    Det er ikke muligt at få syrisk valuta i Danmark. Det er en god idé at medbringe US Dollars i stedet og veksle dem i Syrien.  

  • Hvad skal jeg huske at pakke med på en rejse til Syrien?

    Som supplement til pakkelisten anbefaler vi, at du også pakker: lommelygte (elektricitet kan være svingende), snacks (kiks, myslibar), håndsprit, piller mod maveinfektion, solcreme, solhat, ”lag på lag”-tøj (morgener og aftener kan være kølige) og gode travesko. Kvinder bør ikke gå i shorts, så pak hellere ”stumpebukser” eller nederdel.  

  • Guidebøger, litteratur og film

    Bog: Syrernes Damaskus – En guide, Michael Irving Jensen, 2009.  

    Bog: Hvor solen græder, Puk Damsgaard, 2017. Her er fokus på krigen i Syrien.  

    Guide: Syria Handbook, Footprint, 2010. Kan give et overblik, men er ikke opdateret.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Syrien
Syrien gemmer på flere spændende områder. Her er vi i landsbyen Maaloula. Foto Bjarke Vestesen

Central beliggenhed

Vi bor generelt på gode 3- og 4-stjernede hoteller på rejsen. Vi vægter en central beliggenhed højere end et bredt udvalg af faciliteter.
Det Danske Hus i Damaskus ligger som en fredfyldt oase i storbyen. Foto Bjarke Vestesen

Moderne hoteller eller ældre og smukke bygninger

Nogle hoteller er moderne bygninger, der minder om hoteller, vi kender fra hoteller i Vesten. Andre kan være i ældre og smukt dekorerede bygninger.

Vidste du det om Syrien?

Nogle af vejene i Syrien blev etableret for mere end 4000 år siden og bruges stadig. 

Viktors Farmor i Syrien

Viktors Farmor startede med at arrangere rejser til Syrien i 1997, hvor det var en af vores hoveddestinationer. På grund af krigen i landet har vi sat rejserne på pause. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her og følge med i nyheder omkring rejser, konkurrencer, foredrag og få gode rejseråd.

5 nedslag i Syriens historie

636-750
I 636 bliver Syrien en central del af det hurtigt voksende arabiske rige. Fra 661-750 er Damaskus centrum i det umayyadiske kalifat.

Fra 1098
Syrien og Palæstina bliver ad flere omgange angrebet af korsfarere, der ender med at etablere sig i kystlandet takket været arabernes splittelse.  

1516
Syrien bliver erobret af det ottomanske styre, som regerer indtil 1918. Perioden anses som en meget fredelig periode i landets historie.  

1920-1946
Syrien er under det franske styre. I 1946 bliver landet selvstændigt. 

Fra 2012
Efter flere års opbygning brød borgerkrigen ud i Syrien. Modstandsbevægelsen Free Syrian Army stod i fronten for at kæmpe mod den syriske regering og præsidenten Bashar Al-Assad. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Syrien.

  • Pas og visum

    På et tidspunkt vil Viktors Farmor bede om pasoplysninger. Disse pasoplysninger skal sendes til det selskab, vi samarbejder med i Syrien og i Jordan.

    Visum til Jordan ligger herefter klart i lufthavnen i Amman ved ankomst. Visum til Syrien betales af hver især ved grænseovergangen mellem Jordan og Syrien. Pt. koster det 60 Euro som bedes medbragt i aftalte penge.

    VIGTIGT: Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra udrejsedagen, og det må ikke indeholde stempler fra Israel.

  • Vaccinationer

    Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Tid

    Syrien er en time foran Danmark.

    Der er +2 timers forskel i Jordan om vinteren og +1 times tidsforskel om sommeren  

  • Valuta

    Man kan ikke købe syrisk eller jordansk valuta i danske banker. Det er mest fordelagtigt at medbringe USDollars. Bed banken om at skaffe pæne og forholdsvis nye dollarssedler. Det kan være forbundet med vanskeligheder at få vekslet gamle sedler med mærker eller stempler på.

    Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet. Hvis man er løbet tør for lokal valuta, kan man mange steder godt betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker oftest kun tager imod lokale penge.

    Kreditkort: Disse kan bruges på de internationale hoteller samt i større forretninger.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Der bruges 220 volt, men ikke alle danske stik passer til kontakterne. Det kan derfor være en fordel at medbringe en adapter eller nogle forskellige stik.

    Du kan læse mere om Jordans stik her: https://www.power-plugs-sockets.com/jordan/.

  • Telefon og internet

    Mobil: I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort.
    Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra, kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

    Internet: Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling.

  • Påklædning

    Tøj der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Morgener og aftener kan være kølige, så det er praktisk med en lun sweater og en vindjakke.

    Kvinder bør ikke gå i shorts, brug i stedet en let nederdel. Jeans eller ”stumpebukser” kan dog godt gå an. Mænd kan gå i shorts på steder som f.eks. Petra. Det er derimod ikke velset i byer og landsbyer.

    Solbluser/stropbluser kan kun bruges på de deciderede turiststeder, ikke i byerne. Det er helt i orden at gå i lange bukser.

    Husk gode travesko, evt. sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt, især i ørkenområderne.

  • Foto

    Militære områder, lufthavne og grænse­områder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, bør man bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

  • Bagage

    Det er forskelligt, hvor meget bagage der må medbringes i flyet, det afhænger af flyselskab. Normalt er det 20-23 kg. Bagagen bør ikke være tungere end, at man til enhver tid kan bære den selv. Det tilrådes med en rem om kufferten. På nogle af hotellerne kan det lade sig gøre at få vasket tøj fra morgen til aften.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin bør man altid have i håndbagagen.

  • Drikkepenge

    På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen.

    Vælger man at ride fra indgangen af Petrakomplekset til indgangen af Siq'en (indgangskløften) forventer beduinerne ca. 3 JOD/4,5 USD i drikkepenge.

    Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til ca. 5 kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

  • Drikkevand

    Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt.

  • Prisniveau

    Der er halvpension på turen, som regel morgenmad og aftensmad. Aftensmaden indtages normalt på de hoteller, vi bor på. Frokosterne kan vi derimod tage på de mere farverige lokale steder, eller vi kan købe ind til picnic.

    Prisen for en god frokost ligger i reglen på 75-150 kr, afhængigt af spisested.

  • Klima

    90% af Jordan er ørken (den arabiske og den syriske ørken) med årlig regnmængde under 200 mm. Sommeren er varm og solrig og den mængde vand der falder i Jordan er hovedsagelig i de nordvestlige bjerge, hvor det varierer mellem 300 og 800 mm årligt. Regnen falder typisk som korte kraftige byger.

    Regnen falder hovedsageligt mellem november og marts. Jordanfloden flyder sydpå til det Døde Hav, der er verden laveste punkt. Langs floden er sommeren varm og vinteren mild. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed at det  ikke nødvendigvis føles ubehageligt.

  • Vandring i Petra

    På sightseeingsdagen vandrer vi ca. 8-10 km. t/r. Først ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1.200 m gennem Siq’en til Skatkammeret. Og herfra videre ind i området med grave og templer. Der vil også være trapper, der skal forceres for at opleve gravene på nærmere hold. Men de kan også opleves på afstand, hvis man ikke kan klare trapperne.

    Det er muligt at køre med lille el-bil gennem siq’en. Køretøjet er til 5 personer og det koster 15 dinarer pr. person (ca. 150 kr) for én vej og 25 dinarer pr. person (ca. 250 kr) for begge veje. Vælger man at køre med el-bil, vil der dog ikke være guidet sightseeing undervejs gennem Siq’en.

    For at få det fulde udbytte af besøget i Petra anbefales det derfor, at man som minimum er i form til at kunne gå de 8-10 km. i løbet af dagen i et adstadigt tempo.

    Vil man besøge det storslåede ”Monastery” eller den højtliggende offerplads, anbefales trappetræning hjemmefra.

  • Pakkeliste

    Supplement til pakkelisten:

    • Lommelygte (elektriciteten kan være ustabil)
    • Småproviant, f.eks. kiks.
    • Vådservietter, håndsprit
    • En rulle toiletpapir
    • Piller mod maveinfektion
    • Sollotion og læbepomade (luften kan være meget tør)
  • Kørsel

    Vi kører i en udmærket air-conditioneret bus. Vi har den regel, at der ikke må ryges i bussen.

  • Sikkerhed på rejsen

    Vi gør opmærksom på, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til grænserne til Syrien og Irak. Rejsen går til disse områder på vejen til og fra Damaskus. Viktors Farmor er helt trygge ved disse områder mellem Syrien og Jordan.

  • Værd at vide og bemærke

    • Medbring ikke ekstra store kameralinser (f.eks. til fuglespotning), da disse kan blive beslaglagt af myndighederne ved indrejse. Et almindeligt kamera til turistformål giver ikke anledning til problemer.
    • Medbring ikke en drone, da den vil blive konfiskeret ved ankomst.
    • Medbring ikke en meget stor kikkert.

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Syrien.
Ring til os 86 22 71 81